Ruim 60% van de Nederlanders gaat ooit in psychotherapie. Maar slechts een derde heeft hier blijvend baat bij.

Dat concludeert de Nederlandse psycholoog Martin Appelo. Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar gedragsverandering en terugval in oude gewoontes, ontwikkelde hij een formule waarmee kan worden bepaald of het zin heeft om aan therapie te beginnen.

Het is de eerste en tot nu toe enige formule in Europa waarmee kan worden bepaald of therapie zinvol is. Appelo wil hiermee voorkomen dat te veel mensen onnodig in therapie gaan. Er kan zelfs 40% van de kosten in de ambulante GGZ mee worden bespaard.

“Wetenschappelijk onderzoek naar gedragsverandering en het volhouden daarvan, laat heel duidelijk zien wat de voorwaarden zijn”, aldus Martin Appelo.

“Mensen moeten vooral innerlijk gemotiveerd zijn om te veranderen en kunnen doorzetten.

Zijn formule vormt de basis van het boek ’47 redenen om niet in therapie te gaan, en 1 om het wel te doen’, dat deze week verschijnt. De enige reden om wel in therapie te gaan is positief scoren op de formule.

Therapie heeft bijvoorbeeld alleen zin als mensen erg gebukt gaan onder hun psychische klachten, bereid zijn om automatismen te stoppen, sociale druk kunnen weerstaan en de oorzaak van tegenslag bij zichzelf durven leggen. “Wie minder wil gaan eten of drinken, moet vastgeroeste patronen doorbreken zoals chips eten bij een film of naar de koelkast lopen zodra je uit je werk komt”, aldus Appelo.

Je kunt eindeloos praten over verandering maar in de kern komt het er meestal op neer dat je dit soort automatismen moet stoppen.

En onderzoek toont aan dat slechts 1 op de 5 mensen dit kan.”

 

Over Martin Appelo

Martin Appelo (1962) is psycholoog. Eerder verschenen van zijn hand onder meer de boeken:  Leven met een psychotische stoornis (2004); Leven met identiteitsproblemen (2006); Het gelaagde brein (2011); Een spiegel voor narcisten (2013); Waarom veranderen (meestal) mislukt (2014).

Lees hier meer over Martin

 

Bestellen

Je kan het boek hier bestellen.