Tip van uitgever Bram Bakker

Heel je hoofd

Tip 25

3 juni 2024

Georgia Ede MD schreef recent een belangrijk boek dat hopelijk de voedingspsychiatrie nog meer op de kaart zal helpen zetten: deze week verschijnt ‘Heel je hoofd’, de Nederlandse vertaling van ‘Change your diet, change your mind’.

De critici (of sceptici) staan online al klaar, maar zonder het boek gelezen te hebben of zelf het experimenteren met eten te hebben geprobeerd… De schijf van vijf is geen heilige graal, durf ik uit eigen ervaring inmiddels wel te stellen.

Als iemand angstig is vindt de overgrote meerderheid het logisch als er medicatie wordt gebruikt. Ook al werkt dit lang niet altijd. Waarom zouden we het veranderen van onze voeding niet ook een kans gunnen? De belangrijkste bijwerking is gewichtsverlies, maar zelfs dat hoeft niet. Een dieet volgen is minder ingrijpend dan antidepressiva slikken. En dat kan altijd nog, mocht het nodig zijn: dit noemt men ‘stepped care’.

Geef de voedingspsychiatrie een kans, het voegt iets toe aan het bestaande pakket van interventies / behandelingen bij psychische stoornissen…