Boeken over mindfulness zijn er in alle soorten en maten.. Maar een luchtig en leesbaar boek over de toepassing van deze methode in je dagelijks leven?

Dat miste de ervaren mindfulness-trainer Esther Mostert nog.

Daarom schreef ze Leven voor gevorderden, waarmee ze de lezer helpt antwoorden te vinden in zijn zoektocht naar de zin van zijn leven. ‘Het is een no-nonsense boek met humoristische en herkenbare situaties’, legt Mostert uit, ‘maar ondertussen wordt er van binnen wel iets in beweging gezet’.

Leven voor gevorderdenis voor mensen die anders willen omgaan met stress, of die het zichzelf moeilijker maken dan nodig is en het idee hebben dat ze weinig grip hebben op hun leven.

Mostert:

“Mijn boek geeft de lezer inzicht en handvatten om anders met problemen, onrust en ongemak om te gaan.

“Soms is het net het zetje dat mensen nodig hebben. Ik doe dat met behulp herkenbare verhalen en praktische tips die je meteen kan toepassen in je eigen leven.”

Omdat Mostert zelf maar al te goed weet hoe druk het leven kan zijn, heeft ze haar boek opgedeeld in handige thema’s. “Je hoeft het niet van A tot Z te lezen, maar je kan de onderwerpen eruit pikken die je op dat moment interesseren. Zo sluit het mooi aan bij wat je dan nodig hebt.”

Wat is voor jou de kern van mindful leven?

“Ik moet mezelf iets minder serieus nemen. Ik kan nogal in mijn hoofd zitten en me zorgen maken over dingen waar ik vrij weinig invloed op heb. Met behulp van mindfulness heb ik geleerd om in de spiegel te kijken. Controle hebben was voor mij bijvoorbeeld belangrijk, het was een houvast. Ik heb geleerd om sommige dingen los te laten of aan anderen over te laten. De wereld om me heen reguleren, lukt toch niet.

Nu kan ik sneller betere keuzes maken, ook ten gunste van mezelf. Ik ben egoïstischer geworden door de mindfulness, maar de eeuwige pleaser in mij blijft ook gewoon bestaan. Ik heb geleerd hoe ik mijn grenzen kan aangeven én hoe ik dat een beetje vriendelijk verwoord. Dat laatste is ook niet onbelangrijk natuurlijk… Nu ik me bewust ben van mijn eigen gedrag, kan ik het eerder opmerken. Dat zorgt voor ruimte, lucht en meer grip op mijn leven.”

Je schrijft dat ‘het geheim van mindful leven’ lastig onder woorden te brengen is. Wijkt jouw benadering af van andere mindfulness trainingen?

“Het is een universele trainingsmethode, maar hoe je ermee omgaat en wat je ermee kunt bereiken, verschilt van persoon tot persoon. Dat is maatwerk. Ik gebruik in trainingen en workshops veel praktische voorbeelden uit mijn eigen leven. Cursisten vinden het prettig te horen dat ik ook de neiging heb om teveel ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Als ik vertel wat het met me doet als ‘de ballen’ vallen, kijken ze zelf ook eerlijker naar hun eigen gedrag. Want als zelfs de trainer wel eens worstelt met de stekeligheden van het leven en daarmee kan omgaan, moet het hen toch ook lukken. Dat is vaak de motivatie om zelf flink te oefenen met mindfulness. Mijn onhebbelijkheden en geklungel geven de ander dus hoop, haha.

Als trainer is het belangrijk dat je mensen leert om dicht bij zichzelf te blijven en ze inzicht te geven in hun blinde vlek. Dit doe ik door open vragen te stellen en flink door te vragen. Dat vind ik soms moeilijk hoor, om pijnlijke punten aan te stippen, maar dat is wel mijn taak als trainer; benoemen wat ik opmerk en toetsen hoe de ander dat ziet. Dat zet aan tot nadenken over het eigen gedrag. Zo hoop ik de intrinsieke motivatie aan te raken en naar boven te halen.

“De hobbels in het leven poets je niet zo weg, vooral onverwachte hindernissen zijn moeilijk te vermijden.

Soms moet ik juist het enthousiasme temperen. Sommige mensen willen teveel bereiken in een te korte tijd. Door te ambitieus te zijn in de dingen die je wil bereiken, maak je het voor jezelf juist lastiger dan dat het al was. Ik ga graag voor haalbare doelstellingen, anders creëer je alleen maar extra stress.”

In je boek stel je vragen als ‘hoe vind je rust binnen de onrust’ en ‘hoe vind je geluk binnen drama’. Wat zijn jouw antwoorden hierop?

“De hobbels in het leven poets je niet zo weg, vooral onverwachte hindernissen zijn moeilijk te vermijden. Als je de toekomst wil reguleren, kost dat veel energie. Het leven prikt soms een beetje. Leer je de stekeligheden van het leven te accepteren, of in ieder geval voorzichtig aan te raken, dan hervind je je evenwicht weer. Leg de lat niet te hoog voor jezelf, want ernaar kijken is al verdraaid lastig.

Als je bijvoorbeeld te laat bent voor een afspraak, dan heb je stress. En alsof de wet van Murphy in gang treedt, gaat er vaak meer mis. Zeg heel simpel tegen jezelf ‘oké, er is stress’ en kijk of je kan opmerken hoe dat in je lichaam voelt. Doordat je de focus verplaatst naar wat er is, zonder het te willen veranderen, creëer je onbewust rust. Zou je de stress willen laten verdwijnen, dan voel je juist meer onrust. Hoe beter je leert spelen met je focus, des te meer grip krijg je op je leven en op je eigen gedrag.”

Kun je mindfulness doen zonder zelfonderzoek? Dus bijvoorbeeld elke dag alleen een paar ademhalingsoefeningen?

“Ik denk het niet. Als je bewuster wil leven, moet je in die spreekwoordelijke spiegel kijken. Anders kun je ook niks veranderen. Je kan bijvoorbeeld wel continue lopen klagen dat je het zo druk hebt, maar als je nooit eens nee zegt, ben je daar toch echt ook deels zelf verantwoordelijk voor.

Aan de andere kant zijn we weliswaar erg goed in onszelf voor de gek houden, maar diep van binnen weten we echt wel hoe het zit. Ik geloof niet dat mensen zo naïef zijn als ze zich soms voordoen. De kracht en zin om gedrag te veranderen ontbreken alleen vaak. Het is ook best moeilijk om toe te geven dat je misschien niet zo slim bezig bent. Gun een ander, en jezelf, tijd om actie te ondernemen. Niet alles hoeft meteen opgelost of weggepoetst te worden. En trouwens, zolang die intrinsieke motivatie er niet is, verandert er toch niks.”

Tot slot, wat bedoelde je eigenlijk met ‘gevorderden’ in de titel van je boek?

“Gevorderd zijn gaat over ervaring en verdieping, over de honger naar innerlijke zingeving. Geluk zit hem niet in verre reizen of gave dingen doen, hoe leuk ook, maar over tevreden zijn met wie je bent, hoe je het doet en de manier waarop je invulling geeft aan je leven. Leer je onhebbelijkheden omarmen, want je zult het er toch mee moeten doen.”

 

Bestellen

Je kan het boek hier bestellen.