15 jaar geleden belandde Bjarne Timonen in een depressie en kreeg antidepressiva voorgeschreven.
Ook kreeg bij een psycholoog voor cognitieve gedragstherapie.
Hij kreeg last van bijwerkingen door de medicatie. En ook de cognitieve gedragstherapie beviel niet: hij leefde al genoeg in zijn hoofd.
Nu is Bjarne Timonen een geliefd GZ-psycholoog.
Als student psychologie verbaasde hij zich over het feit dat er alleen aandacht was voor ziektes en labels. Geen enkel college ging over wat iemand mentaal gezond maakt. Het frustreerde hem dat de zorg zich voornamelijk richt op het veranderen van gedachten, terwijl veranderen van leefstijl hem bij zijn depressie veel had gebracht.
Leefstijl
Collega-psychologen en huisartsen zijn het met hem eens: pillen en gedragstherapie is geen zaligmakend antwoord op depressie. Er is veel meer dat je kunt proberen om somberheid buiten de deur te houden.
Dus besloot de bevlogen psycholoog om tot de bodem uit te zoeken wat helpt bij een depressie.
Hij las meer dan 500 wetenschappelijke artikelen.
Zijn onderzoek duurde drie jaar.
Zijn bevindingen heeft Timonen opgeschreven in een betekenisvol boek: De leefstijlgids tegen somberheid.
Een greep uit zijn tips:
Bewegen
Het wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van fysieke activiteit bij een depressie zijn zo robuust, dat het als een behandeling gelijkstaat aan antidepressiva en cognitieve gedragstherapie. Het is gek dat lichaamsbeweging niet standaard wordt gegeven in zorginstellingen, want van alle leefstijlveranderingen tegen depressie is het effect van lichaamsbeweging veelvuldig aangetoond. Timonen verwijst naar een hele trits aan onderzoeken die zijn stelling bekrachtigt.
Slaap
Of een gebrek aan slaap een depressie mede veroorzaakt, of dat slecht slapen vooral een gevolg is van een depressie is nauwelijks aan te tonen. Wel is een gemene deler van mensen met een depressie dat ze een verstoord slaapritme hebben. Patiënten slapen heel veel, of juist heel weinig. Als tip geeft de psycholoog om te proberen zo lang mogelijk wakker te blijven met je ogen dicht. Want: hoe harder je probeert in slaap te vallen, hoe slechter je slaapt. De techniek die dit proces omdraait heet ‘paradoxale intentie’ en werkt goed.
Meditatie
Over mindfulness en meditatie zijn de laatste jaren boeken volgeschreven. Timonen bevestigt nog maar eens dat deze aandacht gerechtvaardigd is. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat 8 weken mindfulnessmeditatie gecombineerd met lichaamsbeweging zorgden voor een vermindering van 40% (!) in depressieve klachten bij mensen met een depressie. Dit effect kan worden verklaard door de nieuwe hersenverbindingen die ontstaan.
Bewegen, slaap en meditatie zijn slechts drie aandachtspunten in een hele reeks. Ook over voeding, natuur, kou, compassie, gewoontes en nog veel meer schrijft Timonen in heldere taal wat iemand kan doen en waar het wetenschappelijke bewijs te vinden is.
De psycholoog is niet tegen pillen of cognitieve gedragstherapie maar hij beschrijft wat iemand met een (milde) depressie nog meer kan doen voor gemoedsrust en constructieve gedachten.
Daarmee is het een ideaal boek voor zijn collega-zorgverleners én mensen met klachten.