Miriam Helsper en Yolande Kylstra schreven Adembenemend, een boek over de relatie tussen adem en (ont)spanning.
Een brok in de keel kennen we, maar wat gebeurt er dan precies? Hoe werkt spanning op de adem? Welke rol speelt ademhaling bijvoorbeeld bij podiumangst?
Het idee een boek te schrijven sluimerde al langer maar het kwartje viel bij Miriam Helsper toen zij in gesprek raakte met ademhalingsexpert Koen de Jong, na een lezing over het boek Verademing, dat hij samen met Bram Bakker schreef. Zij vroeg hem of hij zich bewust was van zijn adem bij het spreken. Hij had geen idee, maar vond het wel interessant er meer over te weten te komen. Er was nog weinig over bekend. Zo ontstond het idee voor een boek over dit belangrijke onderwerp.
“Je mentale en fysieke welbevinden hangt samen met hoe je ademt.”
Voor wie hebben jullie het boek in eerste instantie geschreven?
‘Mensen met stemklachten, heesheid, pijn of een blokkade, mensen die onverstaanbaar spreken, mensen met podiumangst of spreekangst. Mensen met een vaag gevoel in de keel, of met slikklachten; mensen die stotteren of onverstaanbaar spreken, overmatig boeren, hikken, (ver)slikken of hoesten …. voor hen is dit boek geschreven.
Daarnaast is het boek zeker ook interessant voor collega-logopedisten of fysiotherapeuten die werken met mensen met klachten op het gebied van de adem of het spreken. Op de opleiding logopedie en fysiotherapie wordt niet meer zoveel aandacht gegeven aan adem en ontspanning. Wij hopen dat door ons boek dit onderwerp weer meer aandacht zal krijgen op de paramedische opleidingen.
Jullie zijn allebei logopedist. Waar komt die interesse in ademhaling vandaan?
Miriam: ‘Al vanaf mijn 20ste ben ik gefascineerd door ademhaling. Het is zoiets basaals. Je hebt de adem altijd bij de hand.’
“Adem kan je hinderen in geval van teveel spanning maar je kan er dus ook heel rustig van worden als je regelmatig een ademoefening doet.”
Na haar studie logopedie begon Miriam als logopedist. Zij kwam tijdens haar studie en ook later in aanraking met haptonomie, (dru) yoga, de ademtherapie methode Van Dixhoorn, mindfulness en andere technieken waarbij het ademen een belangrijke rol speelt. ‘Van elke stroming pik je wat op.’ Inmiddels is zij specialist op het gebied van adem, stem, stotteren en presentatiecoaching en ook actief als docent presentatietechniek.
Yolande Kylstra deed naast haar werk als logopedist verschillende opleidingen op het gebied van adem, stem en ontspanning. Ze werkte aanvankelijk als allround logopedist en daarnaast als yogadocent. De logopedie- en de yogapraktijk groeiden steeds meer naar elkaar toe. Sinds zij die samenvoegde richt zij zich uitsluitend op adem, stem en ontspanning.
Yolande: ‘Met het boek willen we meer mensen de kracht van adem laten ervaren. Zeker als je ontspannen iets wilt zeggen of neerzetten in de wereld met je stem.’
En toen was er opeens een boek?
Miriam: ‘Nee, integendeel eigenlijk. Het idee voor het boek hadden we eerst voorgelegd aan Uitgeverij Lucht. Zij waren direct enthousiast. Het zou in 2014 verschijnen maar ik had het eerst nog te druk met mijn eerste boek (‘P-p-pa-pegaai is jarig, logopedie in een notendop’). Het heeft toen wel ruim een jaar stil gelegen.
Kort daarna was Yolande bezig met het ontwikkelen van haar online programma ‘Ademen gaat vanzelf’. Ik had mij er voor opgegeven en kreeg elke dag een ademoefening in m’n mailbox. Hoe ideaal was dat! Elke dag een reminder om even stil te staan bij je lichaam, je adem en hoe het op dat moment met je gaat. Toen pakten we het project weer op en nu ligt het boek er dus, weliswaar wat later dan gepland maar goed. Soms komt het leven voorbij en loopt het net even anders.’
Yolande: ‘De samenwerking is heel goed. Drie jaar intensief samen schrijven is net als een nieuwe relatie je moet er aan blijven werken, hahaha’
Wat wil je dat mensen doen met jullie boek?
Miriam: ‘We willen mensen vooral inspireren om de mogelijkheden van hun eigen adempatroon te onderzoeken. Je mentale en fysieke welbevinden hangt samen met hoe je ademt. Door relatief eenvoudige adem-, beweging- en aandachtsoefeningen te integreren in je dagelijks leven kun je heel veel klachten verhelpen of verlichten zodat bijvoorbeeld je spreken rustiger wordt en meer ontspannen verloopt, je stem helderder klinkt en je met minder inspanning en met voldoende stemkracht datgene kunt zeggen wat je echt wilt zeggen.
In ons boek zijn 50 oefeningen opgenomen die via een QR code te beluisteren zijn. Zie bijvoorbeeld de oefening: maak je adem langer. Daarnaast staan er allerlei korte tips in. Yolande: ‘Wat ik hoop dat mensen in ieder geval meenemen uit het boek is dat ze regelmatig even de tijd nemen om stil te staan met hoe het met ze is. Met vragen zoals: “Hoe voelt mijn lijf, hoe is het met de adem, hoe is het met mijn aandacht?”
Hierdoor wordt je gedwongen steeds even een korte pauze in te lassen en word je minder meegesleurd door de waan van de dag. Als je stilstaat bij je eigen houding, adem en stemgebruik dan wordt het spreken, stemgeven en ook presenteren een veel natuurlijker proces waarbij je met ontspanning en plezier voor een groep kan gaan staan of het woord neemt in bijvoorbeeld een vergadering.’
(interview gaat hieronder door)
Adembenemend heeft onlangs de Damsté-Terpstra stimuleringsprijs ontvangen. Het Damsté-Terpstra Fonds heeft tot doel de kwaliteit van logopedische zorg te helpen bevorderen en een praktisch logopedisch onderwerp onder de aandacht te brengen, zoals nu: over adem spreken. De prijs is in het leven geroepen om logopedisten te stimuleren in het verwezenlijken van eigen initiatieven. Winnaars krijgen een financiële bijdrage voor praktische en preventieve logopedie.
Jullie hebben een mooie prijs, zit het werk er nu op?
Miriam: ‘Zeker niet! De prijs gaan wij gebruiken om na de zomer een programma te ontwikkelen voor de faculteit gezondheidszorg om adem en spanning een plek te geven binnen de opleiding logopedie, fysiotherapie en misschien nog andere (para)medische opleidingen.’
Yolande: ‘Na de zomer gaan we ons richten op het geven van webinars. We zijn van plan elke maand een webinar per hoofdstuk te geven. We willen aan de hand van de theorie uit het boek en de ademoefeningen meer praktisch aan de slag zodat de lezer (en kijker/luisteraar) er direct wat mee kan doen. De oefeningen die nu met een QR code te beluisteren zijn, doen we dan live voor de camera en dan geven we aan waar de oefening bij kan helpen.
“Als je beter weet waar je iets voor doet, ga je de ademoefeningen ook makkelijker doen in het dagelijks leven.”
Daarnaast zijn we al bezig met een werkboek behorend bij het boek Adembenemend.
Dus we zijn nog lang niet klaar…..we zijn net pas begonnen ☺’
Geïnteresseerd in het boek Adembenemend?
Je kan het boek hier bestellen
Het boek Verademing is hier ook te bestellen
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.