Medisch ingewijden zijn van mening dat het onmogelijk is om van chronische pijn af te komen. Daar dacht Marcel Mirande anders over.

 

Mensen met zware chronische pijn ondernemen van alles om van de pijn te worden verlost, maar de behandelingen eindigen veelal teleurstellend. Na 11 jaar proberen vond Marcel het wel welletjes en besloot hij er zelf wat aan te doen. En met succes.

Hoe is het idee voor dit  boek ontstaan?

Ik wilde na elf jaar van die verdomde pijn af en ik was van plan alles uit de kast trekken wat ik maar kon bedenken. Verder leek het me een goed idee om een dagboek bij te houden. Toen ik daar een tijdje mee bezig was, dacht ik pas dat ik er misschien een boek over zou kunnen schrijven.

Ik vond dat ik openhartig moest zijn, ook over mijn asociale gedrag en over mijn intieme leven. Ik denk dat lezers met pijn veel zullen herkennen.

Duik in de branding Marcel Mirande

Heeft u nog last van chronische pijn?

Ik heb geen last meer van chronische pijn, wel soms voor het slapen van druk in mijn voorhoofd. Slechts een of twee keer in de maand heb ik nog wel eens hoofdpijn maar dan weet ik hoe het komt: ik heb mijn leefregels overtreden.

Wat hoopt u te bereiken met dit boek?

In eerste instantie is het bedoeld voor mensen met pijn die niet snappen wat ze mankeren. Mensen die van alles hebben geprobeerd en niet weten wat ze nog zouden kunnen doen. Daarnaast heb ik gemerkt dat vrijwel iedereen met pijn er wel iets van zijn gading in vindt, ook mensen die periodiek last hebben van pijn.

Als je als ‘pijnmens’ al veel hebt geprobeerd, moet je tegen jezelf zeggen: vanaf nu neem ik de leiding.

Vergeet de dokters, de therapeuten en de alternatieve genezers. Je gaat zelf een ultieme poging ondernemen om je van je pijn te bevrijden.

Hoe reageren lezers?

De mensen die mij kennen vonden het moedig, openhartig, geestig, boeiend geschreven, een eye-opener ook voor mensen zonder pijn, en ze vonden het verrassend om te lezen wat er met mij (en mijn partner) aan de hand is geweest.

Iemand die mijn boek net uit had zei: ‘Alleen al door het lezen van het boek, heb ik minder last van pijn.’

Mensen die mij niet kennen zijn ook vol lof. Iemand schrijft dat dit boek veel meer bekendheid zou moeten krijgen en daar ben ik het natuurlijk niet mee oneens. Ik ga er in ieder geval lezingen over geven.

Heeft u concrete tips?

Ten eerste is van belang dat je gemotiveerd bent om er zelf iets aan te doen. Niet een beetje gemotiveerd, zeer gemotiveerd, zodat je ook volhoudt als er weinig of geen vooruitgang is.

Ten tweede dat je inziet dat je niet alleen kampt met pijn, maar ook met andere symptomen zoals vermoeidheid, angst, gespannenheid, slaapproblemen, depressieve gevoelens. En dat je die allemaal een voor een moet aanpakken.

Ten derde dat je je eigen leefregels opstelt, dat zijn regels waaronder je het beste functioneert. Die regels zijn niet alleen van fysieke aard (zorg voor een goede conditie, ontspan je spieren, enz.), ook van mentale aard (beteugel je angst, wees vrolijk, enz.).

Al plannen voor een nieuw boek?

Ik ben bezig met een boek over vrolijkheid. Na elf jaar een leven te hebben geleid met chronische pijn, wil ik – voor de afwisseling – de komende elf jaar een leven leiden met chronische vrolijkheid. Ik was het enigszins verleerd om vrolijk te zijn en nu onderzoek ik hoe ik me daarin kan bekwamen.

 

Geïnteresseerd?

Je kan het boek hier bestellen

  • Duik in de branding Marcel Mirande

    Duik in de branding

    20,00