Psychiater Menno Oosterhoff is de eerste winnaar van de Antonie Kamerling Award voor zijn boek Vals Alarm over dwangklachten.

Hij krijgt de prijs die is vernoemd naar de in 2010 overleden acteur. De prijs kwam tot stand na overleg met Kamerlings weduwe Isa Hoes en zijn familie. Gisterenavond werd de winnaar bekend gemaakt.

Met de award vraagt de stichting MIND aandacht voor psychische problemen. Ruim 250.000 Nederlanders kampen met dwangklachten. ‘Patiënten lijden in stilte’, volgens psychiater Menno Oosterhoff.

 

‘Door onwetendheid over deze aandoening wordt de diagnose vaak jaren te laat gesteld.

Zelf kampt Oosterhoff al 40 jaar met dwang. ‘Ik vind het belangrijk om als psychiater open voor mijn dwang uit te komen omdat ik vanuit eigen ervaring kennis wil delen en me niet meer wil schamen voor mijn stoornis’, zegt hij.

 

‘Schaamte is onder dwang patiënten een groot obstakel wat de lijdensdruk nog groter maakt.

De dwangstoornis is vooral bekend in de vorm van smetvrees of controledwang. Minder bekende verschijningsvormen zijn ongewenste gedachten en voorstellingen over agressie en seks, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, overgevoeligheid voor onvolledigheid en dwang om handelingen steeds opnieuw te doen.

 

‘De kern van elke dwang is een permanente twijfel en onrust die je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren’, volgens Oosterhoff.

 

Menno Oosterhoff

Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd) psychiater en werkt bij een grote GGZinstelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD Netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact. In 2015 kreeg Oosterhoff een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor de bevlogenheid waarmee hij begrip vraagt voor psychische problemen.

Lees hier meer over Menno

 

 

Bestellen

Je kan het boek hier bestellen.

  • Vals Alarm Menno Oosterhoff

    Vals Alarm

    22,50