Bjarne Timonen schreef de Leefstijlgids tegen somberheid: praktische wetenschap om uit je dal te komen.

 

In gesprek met Koen de Jong, geeft Bjarne drie handige tips om alvast mee te starten. Niet revolutionair, maar daarom niet minder belangrijk.

Zijn boek staat vol tips die gestaafd worden door wetenschappelijk onderzoek. Deze tips zijn wat dat betreft nog maar het topje van de ijsberg.

Bjarne: Het boek staat natuurlik vol met tips en tools maar ik zal even een paar hele basale tips opnoemen.

Tip 1: Slaap goed

Als je slecht slaapt dan dan voel je je ook vaak slecht overdag en wat we weten: als je slecht slaapt dan is het risico op stemmingsklachten de volgende dag hoger. Dus zorg er eerst voor dat je slaap in orde is. Dat noem je slaaphygiëne, dus
zorg ervoor dat je gewoon gemiddeld 8 uur slaap krijgt per nacht.

Ga ’s avonds laat niet op beeldschermen kijken want daar komt blauw licht uit en blauw licht onderdrukt de aanmaak van melatonine en dat zorgt ervoor dat je niet in slaap valt. Allemaal heel erg basic maar wel heel erg belangrijk.

Tip 2: Beweeg voldoende

Ten tweede zou ik als tip meegeven: Zorg ervoor dat je voldoende beweging krijgt. Als je kijkt naar de gouden standaard, het minimum dat je in ieder geval moet binnen krijgen om het zo maar even te noemen, dat is

  • 150 minuten matig intensieve beweging per week of
  • 75 minuten intensieve, of een combinatie daarvan.

Het kan zijn dat je keertje gaat spinnen of hardlopen.. maar als je voldoende de trap neemt op je werk dan kom je ook al aan je aan je ‘wekelijkse portie.’

Tip 3 Ga de natuur in

De derde zou zijn en – daar wordt te weinig over gesproken vind ik – is ga regelmatig de natuur in. Ik heb er een heel hoofdstuk over geschreven. Het blijkt dat de wetenschap heeft aangetoond wat de vele voordelen van de van in de natuur:

  • het is ontzettend goed voor je je stressniveau
  • voor je bloeddruk
  • maar ook voor je stemming.

Dus zorg ervoor dat je elke week minstens 30 minuten even de natuur ingaat (ja zo weinig is maar nodig!). Het is aangetoond dat dat al je stemming kan bevorderen. Het kan zijn dat je even een wandeling gaat maken in het park. Maar het liefst dat je natuurlijk gewooneven lekker de bossen ingaat of even de duinen ingaat.

Dan merk je al dat je de dagelijkse stress die je hebt opgelopen gedurende een week makkelijker kunt loslaten.

 

Je kan het boek hier bestellen