We willen het allemaal heel graag maar het lukt ons zelden: minder in plaats van meer. Dat betekent keuzes maken. Lastig.

 

Wineke van Aken is leefstijlcoach en schreef het boek De Metta Cirkel: hoe zorg je voor balans en rust in je leven. In deze blogpost legt ze uit hoe je dat doet.

Komen tot een stressvrij en tevreden leven, zal voor velen van ons waarschijnlijk ook betekenen: minder activiteiten inplannen. Ons leven zit vaak zo vol – wat ook heel leuk is – maar als je van een blik op je agenda in de stress schiet, zou je je kunnen afvragen of daar niet wat geschrapt moet worden.

Met de tweede stap van de Metta Cirkel -ruimte maken- wil Wineke je stimuleren hierin bewuste keuzes te maken. ‘Als je met jezelf afspreekt minder op een dag in te plannen (niet vier klussen maar twee, niet twee afspraken op een avond maar één) dan kun je daar al je aandacht aan geven en waarschijnlijk geniet je dan ook meer van wat je doet.

“Op een gegeven moment zal je geest wel accepteren dat het niet allemaal nu hoeft.”

Bovendien krijg je er zoveel voor terug: tijd voor een praatje met een bekende, meer energie voor een volgende afspraak, minder stress als de dingen anders lopen.

Opgejaagd gevoel

Komen tot een planning waar je tevreden mee bent, kan wel even tijd kosten, dat ervaarde Wineke zelf ook: ‘Toen ik tijdens het opstarten van mijn eigen bedrijf voor de uitdaging stond mijn leven opnieuw in te delen, volgde ik vooral mijn patroon van hard werken en produceren, precies zoals ik als consultant had geleerd. Ik plande mijn hele jaar vol met trainingen, workshops en retraites, stelde draaiboeken op, maakte advertenties, bouwde een website en zette een nieuw administratiesysteem op.

Bij elkaar zorgde dit voor lange, volle werkdagen. Hoewel dit alles me veel voldoening gaf, voelde ik me ook de hele tijd opgejaagd. Ik wilde ook wel eens een middag rustig mijn boodschappen kunnen doen, spontaan met een vriendin uit kunnen gaan of eens kunnen uitslapen na een avondtraining.

Ik werd regelmatig gedwongen bij dit verlangen stil te staan, door hoofdpijn, vermoeidheid of in gesprekken. Steeds weer kwam hetzelfde antwoord naar boven: ik moest afspraken naar achteren schuiven, mijn planning ruimer maken, kruizen zetten voor oplaadtijd en leuke dingen gaan inplannen.

Misschien was de bottomline wel accepteren dat het niet allemaal zo snel kon én niet zo snel hoeft te gaan.’

Ja, dat is soms lastig.

Hieronder een kort fragment met het gesprek dat Wineke had met Koen de Jong.

 

 

 

Geïnteresseerd?

Je kan het boek hier bestellen.