Tien dagen niet lezen, niet schrijven, niet praten, geen telefoon, geen internet, geen grapjes, geen koffie, geen vlees, geen seks, geen chocola.

Wat dan wel?

Elke dag om 4:00 uur opstaan en tien uur mediteren.

Koen de Jong begint opgewekt en vol vertrouwen aan een tiendaagse meditatietraining. Maar al snel merkt hij dat zijn gedachten zich moeilijk laten temmen. In plaats van te mediteren denkt hij aan M&M’s, de pijn in zijn knie, biefstuk, bier en Guns N’ Roses.

Hij wil weglopen.

Maar hij blijft.

En op dag 6 realiseert hij zich wat de stilte met hem doet.

De dagindeling

Later vraag ik me af wat me bezielde om zonder enige ervaring met meditatie meteen een intensieve cursus van tien dagen te doen. Als ik me heb ingeschreven bekijk ik pas hoe de cursus eruitziet en ik schrik me het apezuur.

4:00 (!) uur opstaan
4:30 uur mediteren
6:30 uur ontbijt
8:00 uur mediteren
11:00 uur lunch en avondeten (!)
13:00 uur mediteren
17:00 uur thee
18:00 uur mediteren
19:00 uur lezing
20:00 uur mediteren
20:30 uur vragen aan de meditatieleraar
21:30 uur slapen

Huh? Dat is tien en een half uur per dag mediteren. Hoewel mediteren voor mij nog een abstract begrip is, en ik helemaal niet weet wat je dan doet, lijkt zoveel uur me wel erg veel. En waarom staat het avondeten bij de lunch? Het kan niet waar zijn dat je ’s ochtends om 11:00 uur voor het laatst eet en verder de hele dag niets meer, toch?

Meer over Koen de Jong

Koen de Jong Lucht auteurKoen de Jong is eigenaar van sportrusten.nl; een site over ademhaling, sporten en koud douchen, met een miljoen bezoekers per jaar. De Jong schreef Koud Kunstje (met Wim Hof), Ik, de wielrenner en Kopwerk (met Aart Vierhouten), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel) en Verademing (met Bram Bakker). Van zijn boeken zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en zijn werk is in meer dan acht landen vertaald.

 

 

Bestellen

Je kan het boek hier bestellen.

  • Tien dagen stil Koen de Jong

    Tien dagen stil

    18,95