Cabaretière Marjolijn van Kooten worstelde jarenlang met ernstige angsten en depressies zoals veel van haar beroepsgenoten, zo blijkt.

Angst en depressie komt onder artiesten relatief vaak voor. Om het taboe over dit onderwerp te doorbreken schreef Van Kooten het boek Schijtluis, waarin ook veel andere BN’ers aan het woord komen.

Van Kooten, die een paniekstoornis heeft en zich angstig voelt in grote groepen mensen, vertelt openhartig over haar leven.

Maar ook andere BN’ers die veel in de schijnwerpers staan, vertellen hun verhaal in het boek. Zo komen Sylvia Witteman, René van der Gijp en Ingmar Heytze voorbij. Bijna 20 procent van de Nederlandse artiesten gaat gebukt onder angsten en depressies. Een derde gebruikt medicatie om de klachten te verminderen, aldus LUMC-onderzoekster en psychiater Esther van Fenema.

”De angsten bij deze beroepsgroep kunnen zo hoog oplopen dat artiesten denken dat ze gek worden of doodgaan. Ook zelfmoordgedachten komen voor.”

Van Kooten heeft haar angsten tegenwoordig onder controle dankzij medicijnen en therapie. ”Ik wil met mijn boek laten zien dat je ondanks je angststoornis toch gelukkig kan worden.”

 

‘Het leven is een tranendal en dat moeten we vieren!

– Marjolijn

Marjolijn van Kooten

Marjolijn van KootenMarjolijn werkte samen met haar psychiater aan haar angsten. In therapie herontdekte ze haar grootste passie: theater en schrijven. Marjolijn volgde een theateropleiding en in 2010 won ze zilver bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Sindsdien reist ze met haar voorstelling door het land. Met behulp van medicijnen en haar psychiater onder de sneltoets van haar mobiel.

 

 

 

Bestellen

Je kan het boek hier bestellen.