Het was een spectaculair einde van een bijzondere boekpresentatie: een minutenlange staande ovatie van meer dan 200 man.

Voor Fabio D’Agata. Dat is niet gebruikelijk bij een boekpresentatie. Meestal krijgt de auteur een hand van de uitgever, een kus van zijn moeder en twee vragen van een journalist.

Fabio staat op het podium van het AFAS-theater en lacht een tikkie verlegen.

Hij heeft net uitgelegd wat er in zijn nieuwe boek Intelligent Bewegen te lezen valt en hoe hij erbij kwam om het boek te schrijven. Zijn verhaal is persoonlijk en indrukwekkend.

Fabio D’Agata krijgt op bezoek bij zijn familie in Italië een paniekaanval. Het blijkt voor de sportieve Italiaan de eerste paniekaanval van een lange reeks. Na een paar maanden en tientallen paniekaanvallen is hij het vertrouwen in zijn lichaam volledig kwijt. Dan begint een zoektocht naar herstel.

Eén ding weet hij zeker: hij moet het vertrouwen in zijn lichaam herwinnen, anders wordt hij doodongelukkig.

Zijn weg van patiënt tot energieke en creatieve motivator beschrijft hij in drie stappen.

Deel 1: drie inzichten over ons lichaam

In dit eerste deel lees je waarom een lichaam soms kortsluiting krijgt en waarom dat eigenlijk zo gek niet is. Fabio schetst een korte geschiedenis van het menselijk lichaam en weet met een aantal rake observaties de lezer anders naar zijn lichaam te laten kijken.

Intelligent bewegen Fabio D'Agata

 

Deel 2: de negatieve spiraal doorbreken

In het tweede deel legt Fabio uit (zonder belerend te worden) hoe je destructief gedrag kunt stoppen en hoe je constructieve patronen kunt aanleren. Hij schrijft bijvoorbeeld:

Het grote nadeel van een puur fysiek doel, is dat het geen rekening houdt met de andere twee aspecten van je lichaam: het brein en het gevoelsleven. Je richt je met een fysiek doel in feite op een derde van wie je bent. Niet zo gek dus dat veel mensen deze strijd telkens verliezen.

 

Maak de move van een fysiek doel naar een ultiem verlangen. Het spel zal dan anders gespeeld gaan worden.

 

Deel 3: aan de slag met intelligent bewegen

In het derde deel schrijft Fabio hoe je kunt bewegen zodat je lichaam weer harmonieus met je brein en je gevoel gaat samenwerken. Afhankelijk van jouw reden om te willen bewegen staan er verschillende soorten sport en spel beschreven.

Sport is bij Fabio nooit een doel op zich, maar staat altijd in dienst van een andere wens. Ben je onzeker? Dan krijg je andere oefeningen mee dan als je een creatief beroep hebt en je op zoek bent naar inspiratie. En zo zijn er veel voorbeelden van mensen die Fabio heeft begeleid, nadat hij zelf helemaal van zijn paniekaanvallen af was.

Van paniek is in ieder geval weinig te merken op het podium als hij het applaus in ontvangst neemt. In plaats van zich te verstoppen doet Fabio een stap naar voren en zegt: ‘Dank jullie wel. Ik zie jullie zo beneden in de lobby.’

En daar was Fabio wel even bezig, want de rij met mensen die een boek kochten en een handtekening wilde was enorm.

 

Je kan het boek hier bestellen