Joeri Zwart schreef het boek De kracht van slim trainen waarmee hij mensen aanspoort juist kort en effectief te trainen in plaats van lang en vaak…

 

Hoe werd zijn boek ontvangen en is hij al bezig met een nieuw boek? Een korte terugblik…

door Joeri Zwart & Uitgeverij Lucht

Vlak voor het nieuwe jaar begon lag mijn boek De kracht van slim trainen in de schappen. Spannend want het was mijn eerste boek. Ik was er zo’n vijf jaar geleden mee begonnen, vol goede moed. Vaak werkte ik door tot in de late uurtjes. Na ongeveer twee jaar dacht ik dat het ‘nu echt bijna’ af was. Maar niks bleek minder waar… Keer op keer voegde ik er toch nog extra informatie aan toe. Vervolgens kreeg ik dan heel ironisch van mijn redacteur Denise te horen dat letterlijk de helft er weer uit kon. Het doel was natuurlijk een mooi boek te maken voor de doelgroep die ik voor ogen had.

Voor wie is het boek bedoeld?

Dit boek heb ik geschreven voor mensen die training intellectueel willen benaderen en die willen trainen met een focus op hun gezondheid. Naar mijn mening is dit ook het belangrijkste streven. Hoe lang je leeft en de kwaliteit van je leven zijn rechtstreeks verbonden met je gezondheid en je fysieke capaciteiten.

Subdoelen zoals afvallen en gespierd worden, moeten altijd op een tweede plaats komen. Hierover heb ik ooit een toepasselijke uitspraak gehoord die ik nog vaak gebruik.

‘Working out safely may get old, but so do those who practice it.’

Mijn methode is dus gericht op veiligheid, maar tegelijkertijd ook op efficiëntie en effectiviteit. Hoewel dit veel mensen aanspreekt, weten ze vaak niet hoe ze dit in de praktijk moeten doen. Hoe doe je dat, veilig, efficiënt en effectief trainen? Daarom schreef ik De kracht van slim trainen.

Heb je leuke reacties ontvangen?

Vanuit verschillende hoeken kreeg ik toffe reacties op mijn boek. Ik werk in een sportstudio waar ik oudere mensen begeleid. Het enthousiasme van al deze mensen over mijn boek was als die van oma’s bij het zien van een goed rapport van hun 6-jarig kleinkind. Ik kreeg nog net geen aai over mijn bol. Daar kon ik wel om lachen.

Anderen stelden me naar aanleiding van mijn boek vragen over de invulling van hun eigen trainingen. Ook kreeg ik vragen van professionals uit mijn vakgebied en daarbuiten, zoals van fysiotherapeuten. Dit leidde tot masterclasses die ik mocht geven. Erg leuk. Sommigen vroegen of je op mijn manier kon trainen, maar dan alleen met lichaamsgewicht. Dat kan zeker!

Slim trainen Joeri Zwart

En zodoende ben ik begonnen met een tweede boek. Het zal naar verwachting in maart van dit jaar af zijn. De werktitel is Mijn lichaam als sportschool.

Waarover gaat dit boek?

In Mijn lichaam als sportschool staat een trainingsmethode centraal voor trainen met lichaamsgewicht waarbij dit ook gemeten wordt. Je kunt dus concreet bijhouden of je vooruitgang boekt. Er komen trainingstechnieken aan bod die voor de meeste professionals onbekend zijn.

Ik ben zelfs bezig met een derde boek met als werktitel Gemakkelijk gezond. Daarin leg ik uit wat de belangrijkste aspecten zijn om gezond te worden en te blijven. Denk hierbij aan voedings- en trainingsaspecten, maar ook aan blootstelling van elektronisch magnetische velden en de impact van je eigen gedachten.

Wat staat er verder op het programma?

Ik leid daarnaast andere professionals op om de (HIT) trainingsmethode toe te spitsen op hun patiënten. Op deze manier ontmoet ik kritische collega’s en patiënten die mij vaak dwingen om de dingen vanuit een heel ander perspectief te zien en daarover na te denken. Daar kan ik echt van genieten.

Vanzelfsprekend ben ik ook steeds bezig me verder te verdiepen in mijn eigen vakgebied. Zo ga ik binnenkort naar de Verenigde Staten om met één van de grondleggers van onze trainingsmethode intensief samen te werken. We richten ons dan op zeer fragiele mensen die met dagelijks bewegen pijn en moeite hebben, laat staan een normale training kunnen doen. Hij zit langer in het vak dan dat ik op aarde rondloop en is een echte perfectionist, dus daar zal ik veel van leren.

Welke Lucht auteur zou je graag aan het woord laten?

Het was leuk om terug te blikken op mijn boek en wat er sinds die tijd is gebeurd. Dit zou ik graag andere auteurs ook zien doen. Zelf heb ik genoten van het boek van William Cortvriendt Hoe word je 100? Hij gaat, net als ik, ook uit van de wetenschappelijk onderbouwing van zijn verhaal. Ik ben bijvoorbeeld zeer benieuwd naar zijn mening over de huidige hype ‘healthy ageing‘.

 

Je kan het boek hier bestellen

  • De kracht van slim trainen

    19,95

Meer over Joeri en slim trainen vind je op slimtrainen.com