Maaike de Vries schreef het boek Supervetverbrander. Het boek gaat over afvallen zonder moeilijk dieet. Kan dat?!

 

Zij zegt dus van wel. Zou Maaike dan eindelijk dat boek geschreven hebben waar iedereen die zit te klungelen met zijn of haar gewicht op zat te wachten? Tijd voor uitleg van de auteur zelf.

Je schreef het boek Supervetverbrander. Waarom?

Een nuchter boek, dat wilde ik graag schrijven, om mensen te laten zien wat ze zelf kunnen doen om slanker, fitter en strakker te worden, om zich gezonder te voelen. Eén op de twee Nederlanders heeft overgewicht, ruim een miljoen mensen hebben klachten van burn-out. We zitten, eten en stressen ons letterlijk kapot. Veel mensen voelen zich zoveel minder goed dan ze zouden willen en kunnen. Ik wilde opschrijven dat het anders kan en hoe.

Je bent een gezondheidswetenschapper, wat is dat precies? En hoe verhoud dat zich tot het boek?

Ik heb gezondheidsschappen gestudeerd in Maastricht, lang geleden. Gezondheidswetenschappen is een vakgebied dat nadenkt over gezondheid en gezondheidszorg vanuit allerlei gezichtspunten. Na mijn studie en vervolgens promotie in Nijmegen heb ik altijd in en om de gezondheidszorg gewerkt. Als wetenschapper, beleidsmaker, adviseur, bestuurder en toezichthouder. Leefstijl is een rode draad in mijn werk. In mijn vrije tijd ben ik op een gegeven moment ook hardlooptrainer en Sportrustencoach geworden. In dit boek komt dat allemaal samen. Ik heb het geschreven op basis van kennis & ervaring, literatuur, congressen die ik heb bezocht en mensen die ik heb gesproken. Delen van de inhoud zijn terug te vinden in het gedachtegoed van samen, in dit boek breng ik ze bij elkaar.

 

Een op de twee Nederlanders heeft overgewicht, ruim een miljoen mensen hebben klachten van burn-out. We zitten, eten en stressen ons letterlijk kapot.

Het boek is opgezet in korte hoofdstukken, hierdoor is het makkelijk leesbaar. Waarom koos je voor deze opzet?

Als ik praat ben ik nogal een ouwehoer, maar op papier ben ik vrij kort van stof. Dat is mijn stijl en ik geloof in korte heldere boodschappen. Er is al zo ontzettend veel informatie en we krijgen verschrikkelijk veel prikkels. Ik wilde daarom een heel gedoseerd en direct boek schrijven dat vooral ook praktisch is. Zo’n boek dat je het leest en er direct mee aan de slag kan. In het boek leg ik daarom niet in detail uit hoe bijvoorbeeld de citroenzuurcyclus werkt.

En vergeet ook niet de vormgeving. Grafisch vormgever Hermen Grasman heeft er echt een supervet boekje van gemaakt!

Je zegt dat dit boek niet het zoveelste dieetboek is… dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar eh, vertel!

In hoe word ik een Supervetverbrander lees je hoe je beter kan voelen door relatief meer lichaamseigen vetten te verbranden. Nee, niet met een dieet, maar door aan de slag te gaan met de manier waarop je beweegt, ontspant, slaapt en eet. Door een metabole truc uit te halen.

De enige dieet-achtige tip die ik echt geef is: laat suiker en snelle koolhydraten staan. Oh ja, en nog een: stop met lijnen en honger lijden. Maar een ademhalingsoefening kan ik echt geen dieet noemen.

 

De enige dieet-achtige tip die ik echt geef is: laat suiker en snelle koolhydraten staan. Oh ja, en nog een: stop met lijnen en honger lijden

Wat is een supervetverbrander?

De suikervoorraad in het lichaam is voor steeds meer mensen de belangrijkste bron van energie. Ze kunnen niet meer zonder. Het lichaam weet niet meer hoe het de vetvoorraad moet aanspreken. En dat is jammer, want wie meer lichaamseigen vetten weet te verbranden, voelt zich over het algemeen beter. Mensen die goed vetten kunnen verbranden noem ik Supervetverbranders.

Waarom wil iemand een supervetverbrander worden?

In mijn boek noem ik acht goede redenen waarom je dat zou willen:

  1. Meer fitheid en energie, minder dips en andere slaperigheid
  2. Een strakker lichaam, een kleinere buikomvang en minder kilo’s
  3. Minder somberheid, een beter humeur
  4. Meer focus en concentratie
  5. Meer ontspanning, minder stress
  6. Minder (last van) lichamelijke klachten
  7. Minder kans op welvaartsziekten
  8. Betere sportieve prestaties

Is dit dan eindelijk een levensstijl die wel makkelijk is vol te houden?

Ja, dat vind ik wel, en ik vind het heerlijk om strak, fit en blij te zijn!

Misschien is het in het begin even wennen. Het kost je lichaam ongeveer een maand om om te schalen van hoofdzakelijk suikers verbranden naar meer vetten verbranden. En ja, laten we eerlijk zijn, je krijgt het niet helemaal voor niks. Als je de Supervetverbrander leest en super gestresst op de bank blijft zitten met een pak gevulde koeken, nou, dan word je dus geen Supervetverbrander.

Supervetverbrander suiker vetverbranding

Ben jij een supervetverbrander?

Ja, ik ben een Supervetverbrander.

Was je dat altijd al?

Nee, ik ben dat meer en meer geworden in de loop van de jaren. Vorig jaar heb ik een half jaar getraind voor de Jungfrau (een bergmarathon in Zwitserland). In de voorbereiding heb ik me vooral geconcentreerd op mijn vetverbranding, en oh ja, af en toe rende ik ook nog een stukje. Toen ik finishte op de Jungrau-Joch besloot ik dat ik mezelf een Supervetverbrander mocht noemen.

Voor wie schreef je dit boek?

Ik schreef dit boek voor iedereen die geïnteresseerd is in leefstijl en in het bijzonder voor mensen die zich slanker, fitter, strakker, blijer en gezonder willen voelen, maar die (terecht) niets voelen voor een dieet of zich afbeulen in het sporthok.

Wat hoop je dat er over je boek gezegd wordt?

‘Leest als een trein’ en ‘lekker nuchter’, dat zijn de reacties die ik veel hoor. En daar ben ik heel blij mee.

 

Bestel het boek hier

De inhoud van het boek is vrijwel geheel overgenomen en uitgebreid in het nieuwe boek van Maaike getiteld: Burn Baby Burn.