Depressie, de dwangmatige denkziekte

In Depressie, de dwangmatige denkziekte maakt François de Waal als ‘ervaringsdeskundige’ de lezer deelgenoot van de wereld achter zijn depressie. Hij neemt de lezer in korte verhalen mee in zijn kritische pogingen te begrijpen wat de mogelijke oorzaken van een depressie zijn.

Het boek is op ongezouten en pijnlijk eerlijke wijze troostend voor lezers die zelf worstelen met een depressie of er alles aan doen om er niet door te worden verzwolgen.

21,99

Boekengenre: psyche

Meer over Depressie, de dwangmatige denkziekte

In het rauwe Depressie, de dwangmatige denkziekte maakt François de Waal als ‘ervaringsdeskundige’ de lezer deelgenoot van de wereld achter zijn depressie. Niet alleen van de pijnlijke weg die er al kronkelend naartoe voert, maar ook van de wanhopige zoektocht naar oplossingen en inspiratiebronnen die het leed kunnen duiden of verzachten, en het ellendige geworstel met medicatie om de pijn die met een depressie gepaard gaat te dempen.

François neemt de lezer in korte verhalen mee in zijn kritische pogingen te begrijpen wat de mogelijke oorzaken van een depressie zijn en romantiseert de goede bedoelingen van de meelijdende omgeving niet.

Depressie de dwangmatige denkziekte Francois de Waal

Pers en publiek over Depressie, de dwangmatige denkziekte

Opiniestuk

Een depressie creëer én genees je zelf, Telegraaf, 13 januari

Een depressie creëer én genees je zelf
François de Waal

Podcast

François de Waal belandde in een gruwelijke depressie, aflevering van de Balanskliniek Podcast met Bram Bakker, 10 januari 2023.

Interview

François werd op Radio 1 geïnterviewd door Astrid Kersseboom.

Lezersreacties

"Dit boek heb ik gekocht omdat ik herstellende ben van een zware depressie. Ik heb het gevoel dat de schrijver precies weet waar hij het over heeft, ik voel me begrepen en het geeft me hoop. Maar ik zou willen dat ook de mensen uit mijn omgeving, die niet weten wat het is om depressief te zijn, het boek zouden lezen. Dan zouden ze eindelijk een idee hebben hoe het is om een depressie te hebben.

- Suzymus

"Als GGZ medewerker en (psychiatrisch) verpleegkundige in opleiding zie ik dagelijks zorgvragers met uiteenlopende psychiatrische ziektebeelden. Depressiviteit en de ziekte 'depressieve stoornis, zie ik bij veel cliënten gediagnosticeerd. De persoonlijke wijze waarop François zijn depressie verwoord is de meest complete en menselijke die ik tot nog toe heb gehoord. "

Aebbink

"Voor iemand met een persoon met depressie in zijn omgeving is het boek nogal confronterend. Dingen die natuurlijk aanvoelen, zoals advies geven, en je terugtrekken als de persoon met depressie negatief reageert op contact, blijken toch niet zo handig. Eén van de vele nieuwe dingen die ik leerde was hoe extreem slecht een ander zich kan voelen en er toch kan uitzien alsof er niks of weinig aan de hand is."

Jim

interview

“Ik ben klaar met het onderwerp, maar het onderwerp niet met mij”

19 december 2022

Een gesprek met de Francois de Waal auteur van ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’.
Lees het gehele interview hier.

Inkijkexemplaar

Over François de Waal

François de Waal werkte als schrijvend journalist (Volkskrant, NRC), tv-maker (RUR, Sonja, Glamourland) en jurist bij Slachtofferhulp. Hij werkte als ervaringsdeskundige bij De Depressie Vereniging en schreef blogs voor Psychosenet. Van hem verscheen eerder onder meer Vijftig manieren hoe ik mijn leven verpestte en Spiritualiteit is een cadeau.

Bekijk zijn website