In september 2011 kwam een abrupt einde aan de wetenschappelijke loopbaan van psycholoog Diederik Stapel.

Direct na zijn wetenschappelijke val -hij had onderzoeksresultaten verzonnen-  die ruim een jaar lang nationale en internationale media-aandacht trok, kwam Stapel terecht in een diepe existentiële crisis.

Met behulp van vrienden, familie, therapie en zijn kennis van de psychologie leerde Stapel zijn demonen in de ogen te staren en te temmen.

Hij wil zijn kennis, talenten, inzichten en ervaringen inzetten op een manier die goed en zinvol is.

 

‘Gelukkig word je via een omweg. Een zandweg, een tweebaansweg, een fietspad, een oude spoorbaan, een met brandnetels overgroeid trottoir: alles is goed zolang het maar niet de hoofdweg is. Geluk is het bijproduct van iets anders. Het ontstaat ongewild, toevallig, zomaar. En daar ligt natuurlijk precies het probleem.’

 

In Zuchten schrijft Stapel over depressie, de zin en onzin van de moderne geluks-, opmerkzaamheids- en meditatiepsychologie, en de weg die hij heeft afgelegd om een krachtig antwoord te vinden op de vraag: waarom pleeg ik geen zelfmoord?

 

Diederik Stapel

Diederik-Stapel auteur ZuchtenZuchten is een persoonlijk relaas over hoe een dolende, geknakte geest weer levenskracht vindt. En juist vanwege de subjectieve, zelf reflecterende toon is het ook een geruststellende zelfhulpgids voor iedereen die – om welke reden dan ook – het leven zo nu en dan wat minder ziet zitten.

Lees hier meer over Diederik

 

Bestellen

Je kan het boek hier bestellen.