Iedereen autistisch

21,99

Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren.

In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen.

Het boek beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt.

Categorie:

Meer over het boek

Waarom wij allemaal meer op elkaar lijken dan we denken

Is iedereen autistisch? Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Autisme kan tot ernstige problemen leiden, maar kent tegelijkertijd vele gedaanten. In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen.

Aan de hand van zijn eigen verhaal, wetenschappelijke achtergronden en voorbeelden uit de praktijk laat Gijs Lauret zien dat de kenmerken van autisme ontstaan door onderlinge verschillen in hoe mensen informatie verwerken. Deze verschillen zijn niet zwart-wit, maar lopen geleidelijk in elkaar over op een menselijk spectrum.

Als iemands informatieverwerking meer gedetailleerd is kan dit mooie specifieke kwaliteiten geven, maar ook psychische kwetsbaarheden. Pas wanneer de gevolgen van meer gedetailleerde informatieverwerking uitgesproken genoeg zijn en psychische klachten veroorzaken, komt iemand in aanmerking voor een diagnose autismespectrumstoornis, een concept dat volledig uitgaat van beperkingen en mensen met oog voor detail onvoldoende recht doet. Dit informatieverwerkingsmodel van het menselijk functioneren reikt verder dan alleen autisme, want het biedt ook een nieuwe visie op andere psychische klachten, van angst en depressie tot persoonlijkheidsproblematiek.

Iedereen autistisch beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt.

“Hoe verontrustend is het wanneer er tijdens het lezen van een boek over autisme vooral herkenning optreedt? Gijs Lauret beschrijft autisme ‘van binnenuit’ en dat is precies wat zijn boek uniek maakt. Voor mij als vrijetijds-autist was Iedereen autistisch precies het boek waar ik, zonder me daar zelf van bewust te zijn geweest, al jaren op had zitten wachten.”

– Herman Koch

“Is autisme een stoornis, of is het gestoord om iemand in het autismespectrum in te delen? In dit boek helpt Gijs Lauret je om het te begrijpen.”

– Bram Bakker

Over de auteur Gijs Lauret

Gijs Lauret auteur Iedereen autistischGijs Lauret (1979) is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog.

 

 

 

 

 

Andere suggesties…

 • dsmmeisjes boek Het mens achter de labels

  Het mens achter de labels

  18,50
 • Vals Alarm Menno Oosterhoff

  Vals Alarm

  22,50
 • Schijtluis

  15,00