Gijs Lauret (1979) was al jaren werkzaam als GZ-psycholoog, toen hij uitviel op zijn werk. Hij meldde zich aan voor hulp en kreeg de diagnose ASS: autismespectrumstoornis.
Dat was aanleiding om zich er eens grondig in te verdiepen. Gijs gebruikt in dit boek zijn eigen ervaringen, maar hij bespreekt ook wat de wetenschap te melden heeft over de bijzondere manier van informatieverwerking die veel mensen die dit label krijgen kenmerkt. Lauret pleit voor nuance: ASS is meer dan een stoornis, en het uitgesproken oog voor detail dat mensen die deze diagnose krijgen ook hebben mogen we ook als een kwaliteit zien.
De centrale stelling in dit boek is dat wij mensen allemaal ergens op het spectrum zitten, dat het uiteindelijk om niets meer of minder dan variaties tussen mensen gaat. Gijs Lauret onderbouwt dit degelijk, met wetenschappelijke literatuur en voorbeelden uit de praktijk. En met humor…
Dit boek is een aanrader voor iedereen die in aanraking komt met deze uiterst populaire diagnose, omdat het de dringend gewenste relativering van psychische stoornissen biedt.